Heb je een strafbeschikking ontvangen en ben je het ermee oneens? Kom dan meteen in actie. Als je binnen twee weken na het ontvangen in verzetstrafbeschikking gaat, kun je ervoor zorgen dat de straf lager wordt of zelfs vervalt. Na deze twee weken kan dit niet meer, dus je moet snel handelen. Neem contact op met het Openbaar Ministerie, of huur een advocaat in om je bij je verzet te helpen. Hiermee zorg je ervoor dat je zaak op een rechtvaardige manier wordt afgehandeld. 

Met wie moet je contact opnemen?

Als je in verzet wil komen, neem je contact op met de officier van justitie. Dat is immers degene die je strafbeschikking heeft opgesteld en dus je straf heeft bepaald. Strafbeschikkingen worden niet beoordeeld door de rechter, maar daar kun je verandering in brengen. Als je het oneens bent met de strafbeschikking, kan je zaak alsnog naar de rechter gaan. Om hiervoor te zorgen, stuur je een verzetschrift naar het parket dat op je strafbeschikking staat. In plaats daarvan kun je ook zelf naar de balie van het parket gaan, en daar laten weten dat je in verzet gaat. Als je hier hulp bij kan gebruiken, kun je makkelijk een advocaat inschakelen. Er bestaan advocaten die gespecialiseerd zijn in strafrecht, bijvoorbeeld op https://www.strafbeschikking-advocaat.nl/

Wat gebeurt er hierna?

Hierna bekijkt de officier van justitie de zaak nog eens en bepaalt hij wat hij ermee wil doen. Hij kan je straf wijzigen of laten vervallen, of hij kan naar de rechter stappen. Deze rechter beoordeelt de zaak en kijkt of de straf niet te streng is. Hij kan er zelfs voor kiezen om de straf in te trekken. Ook bij dit deel van het proces kun je door een advocaat ondersteund worden.